Zelfstandig stemmen op 17 maart 2021

Zeker 45 gemeenten bieden blinden en slechtzienden woensdag 17 maart de mogelijkheid om zelfstandig te stemmen bij de Tweede Kamer verkiezingen. Dat zijn er 33 meer dan bij de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen in 2019. Toen waren er 12 gemeenten waar gebruik gemaakt kon worden van een stemmal met audio- ondersteuning. Ook liggen er sinds 2019 op alle stembureaus loeps met verlichting klaar. Dit vanwege een nieuwe verplichting vanuit de kieswet.  

Met behulp van een Webbox kunnen kiezers met een visuele beperking de uitleg en kieslijsten van te voren thuis alvast beluisteren. Ook is het mogelijk bij de betreffende gemeente een aangepaste versie, zoals braille- of grootletterversie van de kieslijst aan te vragen. Op het stembureau geeft de Soundbox, een aangepaste versie van de Webbox, vervolgens gesproken aanwijzingen, waardoor het met behulp van een mal, die over het stembiljet gelegd kan worden, mogelijk wordt het juiste vakje rood te kleuren.  

Deelnemende gemeenten

De deelnemende gemeenten die de mogelijkheid tot toegankelijk stemmen met Soundbox en een stemmal bieden, zijn: Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn, Barendrecht, Beemster/Purmerend, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Geldrop-Mierlo, Goeree Overvlakkee, Gouda, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerenveen, Heerhugowaard en Langedijk, Heerlen, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Hoeksche Waard, Langedijk en Heerhugowaard, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Nijmegen, Nissewaard, Noordenveld, Purmerend/Beemster, Renkum, , Rotterdam, Sliedrecht, Soest, Stein, Tynaarlo, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veldhoven, Velsen, Vught, Weesp, Winterswijk, Wormerland, Zaanstad, Zeist, Zoetermeer.

Meer weten over toegankelijk stemmen? De Oogvereniging verzorgt 1 maart een webinar over dit onderwerp. 

Voor meer nieuws over de verkiezingen, zie onze eerdere berichtgeving

No newline at end of file