Online kieswijzers matig toegankelijk

In aanloop naar de verkiezingen is in opdracht van Bartiméus onderzoek gedaan naar de web toegankelijkheid van ‘Kieswijzer’ en ‘Kieskompas’, de twee grootste online kieswijzers, en een aantal websites van politieke partijen. Hieruit blijkt dat ze matig toegankelijk zijn voor blinde en slechtziende mensen.

De kieswijzers en de meeste politieke partijen zijn zich ervan bewust dat hun websites toegankelijk moeten zijn, maar in de uitvoering gaat het nog niet goed. Grootste struikelblok is dat veel van de betreffende websites alleen met een muis te bedienen zijn, en niet met een toetsenbord aangevuld met spraaksoftware of een brailleleesregel.

De uitkomsten van het onderzoek zijn aan de politieke partijen en stemwijzers aangeboden, zodat ze concreet aan de slag kunnen met verbeteringen. ‘Stemwijzer’ heeft als tussenoplossing een versie speciaal voor mensen met een visuele beperking online gezet en is naar aanleiding van het onderzoek bezig de problemen structureel op te lossen. De genoemde versie is te vinden via de volgende link: https://tweedekamer2017.stemwijzer.nl/xsable/statements.html

Braille

Voor wie zich verder wil verdiepen zijn de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen veelal digitaal beschikbaar, lezen we bovendien in het blad ‘De stam van Grave’. Daarnaast meldt het artikel dat D66, CDA, VVD en SGP hun programma ook aanbieden in gesproken vorm. De ChristenUnie en het CDA gaan nog een stapje verder met een verkiezingsprogramma in braille.

Op sommige stembureaus en gemeentehuizen, zoals in Den Helder, liggen overigens ook kandidatenlijsten in braille. 

No newline at end of file