Gouden Paralympische Spelen in Tokio ten einde
De slechtziende zwemmer Rogier Dorsman droeg de Nederlandse vlag tijdens de afsluitingsceremonie het olympisch stadion binnen. De 22-jarige Heerjansdammer won maar liefst drie gouden medailles en was daarmee een van de succesvolste paralympisch sporters van Tokio 2020.
De Nederlandse delegatie won in de geschiedenis überhaupt nog nooit zoveel gouden medailles. Maar liefst 25 keer was een Nederlandse gehandicapte sporter de beste in zijn sport op dat moment, waarmee het vorige record (17 gouden medailles in Rio) ruimschoots werd verbeterd.
Blinde en slechtziende sporters
Ook de overige blinde en slechtziende sporters deden het goed in Tokio. Tandemwielrenners Tristan Bangma en Vincent ter Schure namen goud eremetaal mee naar huis, en dat gold evenzeer voor Larissa Klaassen. In het zwembad behaalde Liesette Bruinsma twee maal een zilveren medaille en mocht Thomas van Wanrooij het brons in zijn zak steken.
De 73 Nederlandse sporters veroverden in totaal 59 plakken (25 keer goud, 17 keer zilver en 17 keer brons) en dat was goed voor de vijfde plek op de medaillespiegel. Ook dat is een absoluut record.
Investeringen
Nederland is het beste kleine land en staat midden tussen landen die een (financiële) infrastructuur voor de parasport hebben opgezet: China, Amerika, Groot-Brittannië, Rusland en ook Oekraïne, dat sinds 2002 een speciaal paralympisch programma heeft. De ongelijkheid tussen arm en rijk en de hoeveelheid geld die een land aan topvoorzieningen voor sporters met een beperking besteedt, komt in de medaillespiegel naar voren. Investeringen laten zich hier nog sterker gelden dan bij de Olympische Spelen, zo meldt dagblad Trouw na eigen onderzoek.