Verstopte netvliesader via chirurgische robot geopereerd
De bloedvaten in een oog hebben ongeveer de dikte van een mensenhaar. Om daar een naald te kunnen inbrengen is uiterste precisie nodig en een speciaal voor deze operatie ontwikkelde, ultradunne naald. Deze prikt de robot, bediend door een oogchirurg, in de netvliesader waar de verstopping zich bevindt. Daarbij brengt de chirurg de naald naar het bloedvat terwijl de robot elke trilling tegengaat.
“Wereldwijd hebben 16.4 miljoen mensen een verstopte netvliesader door een trombose in het bloedvat”, aldus UZ Leuven. Slechter zicht of zelfs blindheid in het getroffen oog kan het gevolg zijn. Tot nu toe konden alleen met (dure) maandelijkse injecties de gevolgen van de verstopping beperkt worden. Nu is voor het eerst de klonter zelf verwijderd.
De chirurgische robot is het resultaat van zeven jaar onderzoek door oogartsen van het UZ Leuven en de KU Leuven. Met de ingreep is aangetoond dat het aanprikken van de haardunne ader technisch mogelijk is. De onderzoekers verwachten dat de techniek in de toekomst ook bruikbaar is bij verstopte bloedvaten in andere organen.