Oorzaak diabetes opnieuw onderzocht
Bij patiënten met diabetes type 1 vernietigt het immuunsysteem de bètacellen in de alvleesklier, de cellen die insuline aanmaken. Insuline is het hormoon dat de glucosehuishouding in het lichaam regelt. Lang werd gedacht dat het immuunsysteem daarbij blundert.
Maar nu blijkt dat het immuunsysteem een goede reden heeft om de bètacellen aan te vallen. Die cellen maken namelijk soms per vergissing in plaats van insuline een verkeerd eiwit aan. En daarop reageert het immuunsysteem. “De afweer van patiënten is dus juist heel goed,” zegt Bart Roep, hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. “Het immuunsysteem reageert met de beste intenties. Patiënten betalen alleen een hoge prijs voor die uitstekende afweerreactie.”
Genezing
Roep verwacht dat de nieuwe kijk op de ziekte ook de behandeling zal veranderen. Genezing ligt in het verschiet, maar vooralsnog is het al belangrijk als de vóórtgang van de ziekte kan worden gestopt, zegt hij. Als bètacellen niet meer op grote schaal door het immuunsysteem worden vernietigd, geeft dat al veel minder complicaties van de ziekte, zegt hij. “Voor veel patiënten is dat ook al een vorm van genezing.”
Suikerziekte, zoals Diabetes ook wel genoemd wordt, kan leiden tot bijvoorbeeld netvliesproblemen. Onbehandeld kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid of zelfs blindheid. In Europa is Diabetes dan ook één van de grootste veroorzakers van blindheid.